Ce faci daca nu ai asigurare CASCO si te-a lovit o mașina înnmatriculată in BG?

Posted on 18 Octombrie 2010

0


Suferi.

Întrebat in legătura cu tendința de pe piața auto locala de a migra tot mai multe mașini la vecinii Bulgari, Președintele Băsescu a declarat la o emisiune TV:

“Este decizia românilor, să facă ceea ce cred ei de cuvință, daca ei considera ca este mai bine sa-si înscrie mașina in Bulgaria, sa o facă”.

Ceea ce nu știe domnul președinte este ca are de suferit si cel care-si plătește taxele in Romania, chiar daca, acel cetățean nu si-a înscris mașina in BG si nu a fost un adept al acestei proceduri.

  1. Daca te-a lovit o mașina de BG si ai CASCO la o firma de asigurare cat de cat serioasa, atunci e simplu. Ei iți repara mașina, iți plătesc factura la service, apoi isi vor recupera banii, prin regresie de la asiguratorul bulgar.
  2. Daca te-a lovit o mașina de BG si nu ai CASCO atunci poți avea o mare problema. Ce trebuie sa știi:

–          Sa te ferești de cataracte cu număr de BG in trafic !

–          In cazul unui acroșaj te asiguri ca ai reținut CORECT numărul de înmatriculare. Politia Romana susține ca aceste numere sunt greu de reținut si foarte multe victime reclamă numere de înmatriculare invalide.

–          Te asiguri ca ai in permanenta cu tine, in mașina, un formular EU de Înțelegere Amiabila. Acel formular se da gratuit de către orice asigurator si are același format in toate limbile EU. Asta te ajuta sa-l completezi indiferent de limba vorbita de celalalt participant in trafic. (Este valabil si pentru iesitul in afara tarii, oriunde in EU)

–          Faci copii de pe toate actele celuilalt participant in trafic: CI, Talon, Carte Verde, Permis Auto, etc. Tot ce prinzi.

–          Identifici corespondentul din Romania al emitentului de RCA/Carte Verde din Bulgaria. Daca exista, atunci ești fericit, ai cam rezolvat jumătate din problema.

–          Daca NU exista un corespondent in Romania atunci ai doua variante: iți repari mașina in BG la un service ce are decontare directa cu acel asigurator, sau, apelezi la ASOCIATIA FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII (exista pe bune) pentru despăgubire.

Aceasta procedura am aflat-o de la Allianz Tiriac, cei unde eu am asigurare. Mă îndoiesc ca diferă cu ceva la un alt asigurator.

Reclame
Posted in: Fără categorie